Итмұрын өсімдігінің емдік қасиеттері (ғылыми жоба)

5 қыркүйек 2014 - Zhumakul Zandildaeva


Қарағанды облысы Жезқазған қаласы

№1 орта мектебі 1 «Б» сынып оқушысы

Әлкен Темірлан

Жетекшісі: Жандилдаева Жумагул Төлепбайқызы.

Тақырыбы: Итмұрын өсімдігінің емдік қасиеттері

Мақсаты:

Итмұрын өсімдігі және оның пайдасы жайлы мағлұмат беру.

Дәрілік өсімдіктер, шипалы өсімдіктер-медицинада емдеу және аурудың алдын алу мақсатында қолданатын өсімдіктер.Дәріні көбінесе жабайы өсімдіктерден алады.Оның біріне итмұрын өсімдігін жатқызуға болады.Сондықтан итмұрын өсімдігімен таныса отырып, оның өсу ортасынмен де танысу.

Міндеті: 1.Итмұрын өсімдігі жайлы негізгі түсінік беру

2.Шипалы итмұрынның пайдалану жолына қарай жіктеу

3.Өсімдікке биологиялық сипаттама беру

4.Химиялық құрамын анықтау

Өзектілігі:Итмұрын өте пайдалы өсімдік екеніне көз жеткізу болды.

Күтілетін нәтиже:

Дәрілік өсімдіктер кептірілген шөп, шай,ұнтақ, т.б. түрінде қолданылады.Дәрілерді дайындау үшін шикізат ретінде пайдаланылатын дәрілік өсімдіктердің бөлек іріктелуі туралы зерттеу.Дәріні көбінесе жабайы өсімдіктерден алымыз.Көптеген өсімдіктердің емдік қасиеттері бар екенің зерттеу туралы және оны пайдалану жолдары туралы зерттеу.Оларды дәрілік өсімдіктер деп айту.Осы заманғы кейбір ең таңдаулы дәрілер жабайы өсімдіктерден алады.Оның ішінде итмұрын өсімдігінің дәрілік қасиетінің кездесуі туралы.

Кіріспе

Итмұрын –раушан гүлдер тұқымдасынажататынжапырақтастайтын бұтанешырмауықөсімдіктер туысы.Қазақстандакездесетін 25 түрдің ішіндегі ең әдемісі.

Республиканың(Алтай,Тарбағатай,Жоңғар Алатауы) сай, Орталық және Оңтүстік-шығыс бөлігінде тауда,жазықта,қорым тастарда, беткейлерде, ормандарда,дымқыл топырақтыжерлерде бұталар арасында өседі.Ылғалдыжақсы көреді,топырақтыңда, ауаның да ылғалдығына сезімтал, биіктігі 2 метрге дейін сүр-қошқылтүсті,қабығыбар,сабағыменбұтақтарыұсақтікенекті. Өткір тікенектер барлық туыс түрлеріне тән, оларжануарлардыңжеп қоюынан сақтайды.Жапырағыкүрделі,тақ қауырсынды, әдетте 2-3-тен жұптасқан көлемдіэллипстәрізді, жиегіаратісті, ал астыңғы жағын қою да жұмсақтүкбасқан.

Гүліқос жынысты,дұрыс гүл(актиноморфты)тостағаншасы жіңішке жасыл түсті,күлтесіашық күлгін немесе қызғылт түсті. Тостағаншалар мен күлтелер саны бірдей (5тен),аталықпенаналықтарыкөп (саны анықталмаған), гүлі көлемді (диаметрі 6 см-ге дейін), үзын гүл табанына көбінше жалғыздан, сирек топтасып бекиді. Ашық түсті гүлінің хош иісіжәндіктердіөзіне тартады, ара, үлкен тозаң жейтінқоңыздар, бір гүлден екінші гүлге ұшып-қонып жүріп айқас тозаңдандырады. Кейде жәндіктер гүлді түнеп шығатын орын ретінде пайдаланады, өйткені кешке қарай гүлдердің күлтелері, жабылады.

Итмүрыншілдедегүлдейді,тамыздажемісбереді.Раушантуысының жемісі туралы толығырақ айтсақ артық болмас. Раушан туысының жидегі шындығында да жалған жеміс, құрылысы күрделі, күлтежапырақшаларыныңқұмыранемесебокалтәрізді болып, қабырғаларының ішкі жағында бекінген көптеген сарғышжаңғақтар, қою да қаттылау түктермен бөлінген. Біз суреттеп отырған түрдің жемісі пісіп-жетілген қою, ашық-қызыл түсті. Ұшында түспейтін қүрғақ тостағанша жапырақшалары барлық раушандар менжабайы раушандарғатән. Кейбір түрлері ежелден белгілі бауда өсірілетін раушандардың арғы тегі болып табылады. Біздің эрамызға дейінгі 4 мың жылдыққа жататынАлтайдыңкөмбелерінен табылғанметалл ақшалардада бауда өсірілетін раушандар бейнеленген. Қазірде жабайы раушандарсұрыптаудажәнемәдени раушандардыңсапасын

жақсартуда қолданады. Итмүрынның ерекшелігі — бағалывитаминдергебай, жемісі және одан дайындалғанмедицинаданегізіненасқазанжәнебауыр ауруларын емдеуге қолданылады, гүлдеріншайдыңорнына пайдалануға болады, күлтелерден дайындалғанэфир майыпарфюмерияөндірісінде пайдаланылады.

Итмұрын – раушангүлдер тұқымдасына жататын көпжылдық бұталы өсімдік. Биіктігі 2 метр. Бұталары тікенекті. Итмұрын жер шарының қоңыржай және субтропикалық аймақтарының барлық жерлерінде өседі. 500-ге жуық түрі бар. Табиғатта таулы-тасты жерлерде, беткейлерде, орманда, су жағалауында өседі. Табиғи түрі Қазақстанның барлық тау бөктерлерінде өседі. Итмұрынның екпе түрлерінің барлығын дерлік раушан (роза) деп атайды. Халық арасында итмұрынның «жабайы раушан» деген атауы кеңінен қолданылады. Итмұрынның гүлі ақ, қызғылт, сары түсті, диаметрі 4-6 см, хош иісті, жай күлтелі және гүлпарлы да түрлері бар. Мамыр, маусым айларында гүлдейді. Жемісі тамыз, қыркүйек айларында піседі. Жемісі сопақша келген жылтыр, түсі қызыл немесе қызғылт-сары болады.

Жабайы раушан дейді екен,

Итмұрынды ел кейде.

Піседі екен жемісі,

Қараша айы келгенде.

Онда аскорбин қышқылы

Сенесің бе

Көп десе.

Елу есе-

Лимоннан,

Қарақаттан он есе.

Итмұрынның құрамында Менделеев кестесінің жартысы бар деуге болады. Итмұрынның тамыры, жапырағы, жемісі адам ағзасына өте шипалы. Құрамындағыаскорбинқышқылы қарақатқа қарағанда 10 есе, лимонға қарағанда 50 есе артық мөлшерде болады. Медициналық тұрғыдан итмұрынның құндылығын оның құрамында көп мөлшердеболатынСдәрумені арттырады. Сонымен қатар итмұрынның құрамындаВ,К,Рдәрумендері, тұқымындаЕдәрумені,каротин,қант, сондай-ақ,илік,пектинді,бояулық заттар,органикалық қышқылдар,минералды заттар,макро микроэлементтерболады. Медицинада итмұрынды поливитамин ретінде, ағзада дәрумендер жетіспегенде, атеросклерозға қарсы, қан қысымы көбейгенде, қан аздыққа, иммунитетті көтеруге, сынған сүйекті тез бітіретін және бауыр ауруларын емдейтін дәрілік өсімдік ретінде пайдаланады. Итмұрыннан тосап жасайды. Жемісін кептіріп, қыста тұмауға қарсы қайнатып ішеді. Гүлдерін шайға қосып бұқтырып ішеді. Әдемі гүлдерінің арқасында көгалдандыруда кең қолданыста. Бұтағы тікенекті болғандықтан, қоршаудың орнына өсіруге де болады.

Қарағанды облысы Жезқазған қаласы

№1 орта мектебі 1 «Б» сынып оқушысы

Әлкен Темірлан

Жетекшісі: Жандилдаева Жумагул Төлепбайқызы.

Тақырыбы: Итмұрын өсімдігінің емдік қасиеттері

Мақсаты:

Итмұрын өсімдігі және оның пайдасы жайлы мағлұмат беру.

Дәрілік өсімдіктер, шипалы өсімдіктер-медицинада емдеу және аурудың алдын алу мақсатында қолданатын өсімдіктер.Дәріні көбінесе жабайы өсімдіктерден алады.Оның біріне итмұрын өсімдігін жатқызуға болады.Сондықтан итмұрын өсімдігімен таныса отырып, оның өсу ортасынмен де танысу.

Міндеті: 1.Итмұрын өсімдігі жайлы негізгі түсінік беру

2.Шипалы итмұрынның пайдалану жолына қарай жіктеу

3.Өсімдікке биологиялық сипаттама беру

4.Химиялық құрамын анықтау

Өзектілігі:Итмұрын өте пайдалы өсімдік екеніне көз жеткізу болды.

Күтілетін нәтиже:

Дәрілік өсімдіктер кептірілген шөп, шай,ұнтақ, т.б. түрінде қолданылады.Дәрілерді дайындау үшін шикізат ретінде пайдаланылатын дәрілік өсімдіктердің бөлек іріктелуі туралы зерттеу.Дәріні көбінесе жабайы өсімдіктерден алымыз.Көптеген өсімдіктердің емдік қасиеттері бар екенің зерттеу туралы және оны пайдалану жолдары туралы зерттеу.Оларды дәрілік өсімдіктер деп айту.Осы заманғы кейбір ең таңдаулы дәрілер жабайы өсімдіктерден алады.Оның ішінде итмұрын өсімдігінің дәрілік қасиетінің кездесуі туралы.

Кіріспе

Итмұрын –раушан гүлдер тұқымдасынажататынжапырақтастайтын бұтанешырмауықөсімдіктер туысы.Қазақстандакездесетін 25 түрдің ішіндегі ең әдемісі.

Республиканың(Алтай,Тарбағатай

,Жоңғар Алатауы) сай, Орталық және Оңтүстік-шығыс бөлігінде тауда,жазықта,қорым тастарда, беткейлерде, ормандарда,дымқыл топырақтыжерлерде бұталар арасында өседі.Ылғалдыжақсы көреді,топырақтыңда, ауаның да ылғалдығына сезімтал, биіктігі 2 метрге дейін сүр-қошқылтүсті,қабығыбар,сабағыменбұтақтарыұсақтікенекті. Өткір тікенектер барлық туыс түрлеріне тән, оларжануарлардыңжеп қоюынан сақтайды.Жапырағыкүрделі,тақ қауырсынды, әдетте 2-3-тен жұптасқан көлемдіэллипстәрізді, жиегіаратісті, ал астыңғы жағын қою да жұмсақтүкбасқан.

Гүліқос жынысты,дұрыс гүл(актиноморфты)тостағаншасы жіңішке жасыл түсті,күлтесіашық күлгін немесе қызғылт түсті. Тостағаншалар мен күлтелер саны бірдей (5тен),аталықпенаналықтарыкөп (саны анықталмаған), гүлі көлемді (диаметрі 6 см-ге дейін), үзын гүл табанына көбінше жалғыздан, сирек топтасып бекиді. Ашық түсті гүлінің хош иісіжәндіктердіөзіне тартады, ара, үлкен тозаң жейтінқоңыздар, бір гүлден екінші гүлге ұшып-қонып жүріп айқас тозаңдандырады. Кейде жәндіктер гүлді түнеп шығатын орын ретінде пайдаланады, өйткені кешке қарай гүлдердің күлтелері, жабылады.

Итмүрыншілдедегүлдейді,тамыздажемісбереді.Раушантуысының жемісі туралы толығырақ айтсақ артық болмас. Раушан туысының жидегі шындығында да жалған жеміс, құрылысы күрделі, күлтежапырақшаларыныңқұмыранемесебокалтәрізді болып, қабырғаларының ішкі жағында бекінген көптеген сарғышжаңғақтар, қою да қаттылау түктермен бөлінген. Біз суреттеп отырған түрдің жемісі пісіп-жетілген қою, ашық-қызыл түсті. Ұшында түспейтін қүрғақ тостағанша жапырақшалары барлық раушандар менжабайы раушандарғатән. Кейбір түрлері ежелден белгілі бауда өсірілетін раушандардың арғы тегі болып табылады. Біздің эрамызға дейінгі 4 мың жылдыққа жататынАлтайдыңкөмбелерінен табылғанметалл ақшалардада бауда өсірілетін раушандар бейнеленген. Қазірде жабайы раушандарсұрыптаудажәнемәдени раушандардыңсапасын

жақсартуда қолданады. Итмүрынның ерекшелігі — бағалывитаминдергебай, жемісі және одан дайындалғанмедицинаданегізіненасқазанжәнебауыр ауруларын емдеуге қолданылады, гүлдеріншайдыңорнына пайдалануға болады, күлтелерден дайындалғанэфир майыпарфюмерияөндірісінде пайдаланылады.

Итмұрын – раушангүлдер тұқымдасына жататын көпжылдық бұталы өсімдік. Биіктігі 2 метр. Бұталары тікенекті. Итмұрын жер шарының қоңыржай және субтропикалық аймақтарының барлық жерлерінде өседі. 500-ге жуық түрі бар. Табиғатта таулы-тасты жерлерде, беткейлерде, орманда, су жағалауында өседі. Табиғи түрі Қазақстанның барлық тау бөктерлерінде өседі. Итмұрынның екпе түрлерінің барлығын дерлік раушан (роза) деп атайды. Халық арасында итмұрынның «жабайы раушан» деген атауы кеңінен қолданылады. Итмұрынның гүлі ақ, қызғылт, сары түсті, диаметрі 4-6 см, хош иісті, жай күлтелі және гүлпарлы да түрлері бар. Мамыр, маусым айларында гүлдейді. Жемісі тамыз, қыркүйек айларында піседі. Жемісі сопақша келген жылтыр, түсі қызыл немесе қызғылт-сары болады.

Жабайы раушан дейді екен,

Итмұрынды ел кейде.

Піседі екен жемісі,

Қараша айы келгенде.

Онда аскорбин қышқылы

Сенесің бе

Көп десе.

Елу есе-

Лимоннан,

Қарақаттан он есе.

Итмұрынның құрамында Менделеев кестесінің жартысы бар деуге болады. Итмұрынның тамыры, жапырағы, жемісі адам ағзасына өте шипалы. Құрамындағыаскорбинқышқылы қарақатқа қарағанда 10 есе, лимонға қарағанда 50 есе артық мөлшерде болады. Медициналық тұрғыдан итмұрынның құндылығын оның құрамында көп мөлшердеболатынСдәрумені арттырады. Сонымен қатар итмұрынның құрамындаВ,К,Рдәрумендері, тұқымындаЕдәрумені,каротин,қант, сондай-ақ,илік,пектинді,бояулық заттар,органикалық қышқылдар,минералды заттар,макро микроэлементтерболады. Медицинада итмұрынды поливитамин ретінде, ағзада дәрумендер жетіспегенде, атеросклерозға қарсы, қан қысымы көбейгенде, қан аздыққа, иммунитетті көтеруге, сынған сүйекті тез бітіретін және бауыр ауруларын емдейтін дәрілік өсімдік ретінде пайдаланады. Итмұрыннан тосап жасайды. Жемісін кептіріп, қыста тұмауға қарсы қайнатып ішеді. Гүлдерін шайға қосып бұқтырып ішеді. Әдемі гүлдерінің арқасында көгалдандыруда кең қолданыста. Бұтағы тікенекті болғандықтан, қоршаудың орнына өсіруге де болады.

Итмұрын

Итмұрын шайы антиоксиданттар, флавоноидтер, дәрумендер (С, К), минералдарға бай. Диарея ауруы кезінде ішуге кеңес береміз.

Трилоджи

Итмұрын майы ерін бальзамы 7ml/0.24oz

·Ультра нәрлендіретін кремді ерін бальзамы

·Құрамында ерінді нығайтып, түзейтін, ылғалдандыратын расталған органикалық итмұрын майы бар

·Сергітіп, салқындататын бұрышты жалбыз майы қосылған

·Ерінді жұмсартып, жайландыратын жұмсартқыш какао майымен қаныққан

·Қоршаған ортаның зақымдайтын әсерінен ерінді қорғайды

·Тегіс, сауыққан көрінетін ерін ашады

Асқазанды шөппен емдеуге болады

Cырқаттанып қалған кездері міндетті түрде қымбат антибиотиктерді пайдалану шарт емес.Мен асқазанды әртүрлі химиялық препараттармен улай бергеннен гөрі бір мезгіл әжелерімізден бері қарай келе жатқан, неше ғасыр тәжірибеден өткен рецептерге де мән берген дұрыс деп есептеймін.

таң атқанша тұндырып қою қажет.

Таңертең оны сүзгіден өткізіп, бірдей үш бөлікке бөлу керек те, күніне үш

мезгіл тамақтың алдында 20-30 минут бұрын ішу керек. Бұл емді 1,5-2 ай қабылдаған дұрыс. Табиғаттың сыйы адамның ағзасын сырқаттан біртіндеп, біржола жазып шығатынына көзім жетті. Тек шыдамды болған жөн. Батпандап кірген ауру мысқалдап шығады дейді ғой.

1.Қазақ энциклопедиясы, 2 том;

Күтілетін нәтиже:

Дәрілік өсімдіктер кептірілген шөп, шай,ұнтақ, т.б. түрінде қолданылады.Дәрілерді дайындау үшін шикізат ретінде пайдаланылатын дәрілік өсімдіктердің бөлек іріктелуі туралы зерттеу.Дәріні көбінесе жабайы өсімдіктерден алымыз.Көптеген өсімдіктердің емдік қасиеттері бар екенің зерттеу туралы және оны пайдалану жолдары туралы зерттеу.Оларды дәрілік өсімдіктер деп айту.Осы заманғы кейбір ең таңдаулы дәрілер жабайы өсімдіктерден алады.Оның ішінде итмұрын өсімдігінің дәрілік қасиетінің кездесуі туралы.

Кіріспе

Итмұрын –раушан гүлдер тұқымдасынажататынжапырақтастайтын бұтанешырмауықөсімдіктер туысы.Қазақстандакездесетін 25 түрдің ішіндегі ең әдемісі.

Республиканың(Алтай,Тарбағатай,Жоңғар Алатауы) сай, Орталық және Оңтүстік-шығыс бөлігінде тауда,жазықта,қорым тастарда, беткейлерде, ормандарда,дымқыл топырақтыжерлерде бұталар арасында өседі.Ылғалдыжақсы көреді,топырақтыңда, ауаның да ылғалдығына сезімтал, биіктігі 2 метрге дейін сүр-қошқылтүсті,қабығыбар,сабағыменбұтақтарыұсақтікенекті. Өткір тікенектер барлық туыс түрлеріне тән, оларжануарлардыңжеп қоюынан сақтайды.Жапырағыкүрделі,тақ қауырсынды, әдетте 2-3-тен жұптасқан көлемдіэллипстәрізді, жиегіаратісті, ал астыңғы жағын қою да жұмсақтүкбасқан.

Гүліқос жынысты,дұрыс гүл(актиноморфты)тостағаншасы жіңішке жасыл түсті,күлтесіашық күлгін немесе қызғылт түсті. Тостағаншалар мен күлтелер саны бірдей (5тен),аталықпенаналықтарыкөп (саны анықталмаған), гүлі көлемді (диаметрі 6 см-ге дейін), үзын гүл табанына көбінше жалғыздан, сирек топтасып бекиді. Ашық түсті гүлінің хош иісіжәндіктердіөзіне тартады, ара, үлкен тозаң жейтінқоңыздар, бір гүлден екінші гүлге ұшып-қонып жүріп айқас тозаңдандырады. Кейде жәндіктер гүлді түнеп шығатын орын ретінде пайдаланады, өйткені кешке қарай гүлдердің күлтелері, жабылады.

Итмүрыншілдедегүлдейді,тамыздажемісбереді.Раушантуысының жемісі туралы толығырақ айтсақ артық болмас. Раушан туысының жидегі шындығында да жалған жеміс, құрылысы күрделі, күлтежапырақшаларыныңқұмыранемесебокалтәрізді болып, қабырғаларының ішкі жағында бекінген көптеген сарғышжаңғақтар, қою да қаттылау түктермен бөлінген. Біз суреттеп отырған түрдің жемісі пісіп-жетілген қою, ашық-қызыл түсті. Ұшында түспейтін қүрғақ тостағанша жапырақшалары барлық раушандар менжабайы раушандарғатән. Кейбір түрлері ежелден белгілі бауда өсірілетін раушандардың арғы тегі болып табылады. Біздің эрамызға дейінгі 4 мың жылдыққа жататынАлтайдыңкөмбелерінен табылғанметалл ақшалардада бауда өсірілетін раушандар бейнеленген. Қазірде жабайы раушандарсұрыптаудажәнемәдени раушандардыңсапасын

жақсартуда қолданады. Итмүрынның ерекшелігі — бағалывитаминдергебай, жемісі және одан дайындалғанмедицинаданегізіненасқазанжәнебауыр ауруларын емдеуге қолданылады, гүлдеріншайдыңорнына пайдалануға болады, күлтелерден дайындалғанэфир майыпарфюмерияөндірісінде пайдаланылады.

Итмұрын – раушангүлдер тұқымдасына жататын көпжылдық бұталы өсімдік. Биіктігі 2 метр. Бұталары тікенекті. Итмұрын жер шарының қоңыржай және субтропикалық аймақтарының барлық жерлерінде өседі. 500-ге жуық түрі бар. Табиғатта таулы-тасты жерлерде, беткейлерде, орманда, су жағалауында өседі. Табиғи түрі Қазақстанның барлық тау бөктерлерінде өседі. Итмұрынның екпе түрлерінің барлығын дерлік раушан (роза) деп атайды. Халық арасында итмұрынның «жабайы раушан» деген атауы кеңінен қолданылады. Итмұрынның гүлі ақ, қызғылт, сары түсті, диаметрі 4-6 см, хош иісті, жай күлтелі және гүлпарлы да түрлері бар. Мамыр, маусым айларында гүлдейді. Жемісі тамыз, қыркүйек айларында піседі. Жемісі сопақша келген жылтыр, түсі қызыл немесе қызғылт-сары болады.

Жабайы раушан дейді екен,

Итмұрынды ел кейде.

Піседі екен жемісі,

Қараша айы келгенде.

Онда аскорбин қышқылы

Сенесің бе

Көп десе.

Елу есе-

Лимоннан,

Қарақаттан он есе.

Итмұрынның құрамында Менделеев кестесінің жартысы бар деуге болады. Итмұрынның тамыры, жапырағы, жемісі адам ағзасына өте шипалы. Құрамындағыаскорбинқышқылы қарақатқа қарағанда 10 есе, лимонға қарағанда 50 есе артық мөлшерде болады. Медициналық тұрғыдан итмұрынның құндылығын оның құрамында көп мөлшердеболатынСдәрумені арттырады. Сонымен қатар итмұрынның құрамындаВ,К,Рдәрумендері, тұқымындаЕдәрумені,каротин,қант, сондай-ақ,илік,пектинді,бояулық заттар,органикалық қышқылдар,минералды заттар,макро микроэлементтерболады. Медицинада итмұрынды поливитамин ретінде, ағзада дәрумендер жетіспегенде, атеросклерозға қарсы, қан қысымы көбейгенде, қан аздыққа, иммунитетті көтеруге, сынған сүйекті тез бітіретін және бауыр ауруларын емдейтін дәрілік өсімдік ретінде пайдаланады. Итмұрыннан тосап жасайды. Жемісін кептіріп, қыста тұмауға қарсы қайнатып ішеді. Гүлдерін шайға қосып бұқтырып ішеді. Әдемі гүлдерінің арқасында көгалдандыруда кең қолданыста. Бұтағы тікенекті болғандықтан, қоршаудың орнына өсіруге де болады.

Итмұрын

Итмұрын шайы антиоксиданттар, флавоноидтер, дәрумендер (С, К), минералдарға бай. Диарея ауруы кезінде ішуге кеңес береміз.

Трилоджи

Итмұрын майы ерін бальзамы 7ml/0.24oz

·Ультра нәрлендіретін кремді ерін бальзамы

·Құрамында ерінді нығайтып, түзейтін, ылғалдандыратын расталған органикалық итмұрын майы бар

·Сергітіп, салқындататын бұрышты жалбыз майы қосылған

·Ерінді жұмсартып, жайландыратын жұмсартқыш какао майымен қаныққан

·Қоршаған ортаның зақымдайтын әсерінен ерінді қорғайды

·Тегіс, сауыққан көрінетін ерін ашады

Асқазанды шөппен емдеуге болады

Cырқаттанып қалған кездері міндетті түрде қымбат антибиотиктерді пайдалану шарт емес.Мен асқазанды әртүрлі химиялық препараттармен улай бергеннен гөрі бір мезгіл әжелерімізден бері қарай келе жатқан, неше ғасыр тәжірибеден өткен рецептерге де мән берген дұрыс деп есептеймін.

таң атқанша тұндырып қою қажет.

Таңертең оны сүзгіден өткізіп, бірдей үш бөлікке бөлу керек те, күніне үш

мезгіл тамақтың алдында 20-30 минут бұрын ішу керек. Бұл емді 1,5-2 ай қабылдаған дұрыс. Табиғаттың сыйы адамның ағзасын сырқаттан біртіндеп, біржола жазып шығатынына көзім жетті. Тек шыдамды болған жөн. Батпандап кірген ауру мысқалдап шығады дейді ғой.

Пайдаланылған әдебиет

1.Қазақ энциклопедиясы, 2 том;

Осыған ұқсас жазбалар:

Бастауыш“Киік – киелі аң”

Ғылыми жобаларАхмет — қазақ тіл білімінің негізін қалаушы (ғылыми жоба)

Ғылыми жобаларҚымыз – ауруға ем, сауға қуат

ҰстаздарғаҚазақ мақал-мәтелдерінің астарлы сыры. Ғылыми жоба

БастауышАсқабақтың емдік қасиеті

Сабақ жоспарлары сайты,      www.jospar.kz - 1141195

Пікірлер (0)

Пікір жазылған жоқ, алғашқы болыңыз!

Сайт редакциясының

Электронды почтасы:

bioustaz@mail.ru

Блогтағы жазбалар